Žene u stripovima

Published on 08/23,2010

Evo malo drugačijeg štiva za ljubitelje devete umetnosti!

Čitajući stripove uočila sam određene muške stereotipe u građenju ženskih likova, što je i logično jer su njihovi autori, kao i publika, gotovo isključivo muškarci. Na osnovu toga, u nekom svom skromnom istraživanju, napravila sam podelu na:

            1. zavodnice

            2. ratnice

            3. zlobnice i

            4. žene u senci.

Naravno, ove uloge se neprestano prepliću, praveći sve moguće i nemoguće kombinacije.

 

            Ulogom zavodnice obeleženi su gotovo svi ženski likovi (Barbarela, Daniela, Kapetan Zora, Druna, Dragon Ledi). Zavodnica u stripu preko seksualnih atributa postiže određene ciljeve, da li pozitivne ili negativne – o tome se može polemisati. Njen izgled je od presudnog značaja: lepa je, zgodna, najčešće oskudno odevena. Tim kvalitetima izaziva zavist kod žena. Obično pripada višoj društvenoj klasi. Dobra je glumica, dovitljiva, prepredena.  Svoju naklonost prema drugim likovima ispoljava više neverbalnom nego verbalnom komunikacijom (strip je, pre svega, vizuelni medij). Njeno ponašanje je često kontradiktorno: dok ona rečima odbija, njeno telo svojim položajem odaje naklonost. U odnosu s drugim ženama, ona je prefinjenija i ženstvenija od suparničkog lika. Podrazumeva se da je njen rečnik bez izričitih psovki, a ako se i pojavi koja, onda ona u sebi sadrži faličku simboliku („Hiljadu mu žaoki” – Kapetan Zora).        

Barbarela francuskog autora Žan-Kloda Foresta zamišljena je kao zgodni astronaut koji na mnoštvu svetova doživljava najrazličitije egzotične pustolovine s izrazito erotskim nabojem. Ona je vrlo brzo postala opšti uzor i prva je u nizu likova seks-simbola.

            Tako Barbarela ne samo da neograničeno opšti s muškarcima po principu "što brže, to bolje" već ima odnose i s bićima koja veoma liče na "male zelene", s robotima, s mešancima od flore i faune, mutantima od organskih i mehaničkih delova, te, najzad, potpuno prirodno, i s jednom jednookom lepojkom iz svemira. (Bogdan Tirnanić: Kolebljivo srce Julije Džouns)

Ove odrednice, međutim, nisu uvek dovoljne. Ima ženskih likova čije su samostalnost i sloboda odlučivanja samo prividne kategorije i koji često skliznu u drugu krajnost i tada postaju seksualni objekti. Takav je lik Drune Paola Eleuterija Serpijerija. Druna svojom lepotom i zdravljem prkosi raspadajućem svetu koji je okružuje. Svoje ženske atribute koristi da bi preživela. Kao glavna junakinja, ona je više pion kojim drugi upravljaju u korist svojih ili viših ciljeva, nego što je inicijator i vladalac situacijom. Po nekim moralnim principima, ovakvi likovi su niža vrsta zavodnica, pa su u skladu s tim i njihovi rečnik i mimika. Među njima su česte psovke tipa: „Svinje prljave!”, „Budalo!”, „Kurvo prljava!”, „Nosite se u pakao!”. Ove reči uglavnom imaju suprotan efekat: umesto da ulivaju strah i odbijaju, one povećavaju seksualnu želju.

 


Comments

 1. 08/24,2010 | 07:50

  A da se setiš stripa Modesti Blejz, još uvek uzora za najjači ženski lik u devetoj umetnosti!?

 2. 08/25,2010 | 18:58

  Setila sam je se, naravno, ali nikako da stigne na red...

 3. 08/26,2010 | 08:23

  Ona zaslužuje poseban post, zar ne?

 4. 09/01,2010 | 02:17

  Hm, da li tu spadaju i Beppa Joshep iz famoznog Alan Frod stripa ili Ani Cetri Pistolja iz stripa o Kitu Teleru?

 5. 09/01,2010 | 21:36

  Ha,ha,pa, vidi, svako ima svoj ukus. Ja sam mislila na one filigranski građene...

 6. 09/07,2010 | 21:40

  Beppa i Ani su snažne, samostalne i naoružane žene i to su njihovi glavni kvaliteti. Uostalom, kod njih je očigledno akcenat bačen na unutrašnju lepotu, a na spoljnu.

 7. 09/07,2010 | 21:43

  A ne na spoljnu.
  (Zaboravih "ne".)

 8. 02/18,2021 | 18:51

  Thanks on your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you are
  a great author. I will ensure that I bookmark your blog and mmay come
  back in the forreseeable future. I want to encourage one to contiinue
  your great work, have a nice holiday weekend!
  http://sonicsquirrel.net/detail/user/celitime1978/
  Good value Essay Composing Support 24\7,Personalized Admissions Essay 2014 Ordering a paper for reasonable.

  buy essays online
  buy eessays online https://flattr.com/@cherylbrown199337

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me