Zalutala ovca

Published on 08/28,2010

Već godinu dana sam bez poštenog posla. Jedan od 10.000 profesora koji se smatraju „viškom“. Baš veselo. U očaju, ne nadajući se mnogo, otišla sam po pomoć na Tržište rada, gde su mi ponudili kurs elektronskog poslovanja. „A šta to tačno znači?“, pitala sam ih. Nisu znali da mi odgovore. Pa i ovako imam slobodnog vremena na pretek, što ne bih pristala, pomislila sam. Pretpostavila sam da nije nešto, ali, eto, bar ću dobiti neki papir (opšte mesto). Kako sam se prevarila!

Od prvog dana počelo se ozbiljno s radom. Sedam sati predavanja, domaći zadaci, ocenjivanje. Ispostavilo se da su to predavanja za specijalističke studije. SMS, IMT, ROI, AIDA, RSS... bubnjalo mi je u ušima. Jesam li ja zalutala ovca?

I kada sam pomislila da to neću moći da povežem sa svojim primarnim interesovanjem, naša draga predavačica Jasna Kamatović rekla je sledeće: „Social Network znači društvena mreža. Nemoj da sam nekog čula da mi kaže socijalna mreža, kao što, nažalost, piše u mnogim knjigama!“ Tačno, reči iz stranih jezika uzimamo zdravo za gotovo. Recimo, na drugom predavanju preporučen nam je film o Majkrosoftu koji je kod nas nazvan – Pirati iz silikonske doline. Ovaj vrlo nespretan prevod toliko se uvukao u svakidašnji govor da čak ni visokoobrazovani ljudi ne primećuju grešku. Šta se desilo? Na engleskom jeziku silicon znači silicijum, a silicone silikon. Dakle, čuveni centar elektronske industrije u Kaliforniji zove se Si-li-ci-jum-ska dolina.

Nije to tako samo s engleskim jezikom. Vrlo simpatične primere imamo i u ruskom. Citiraću Ivana Klajna, neprikosnovenog srpskog lingvistu:

„Ako u Moskvi odete lekaru (koji se zove vrač iako je po svim propisima diplomirao medicinu) pa mu kažete da vam nije dobro varenje, jer imate naizmenično zatvor i proliv, pogledaće vas zaprepašćeno: rekli ste mu, u stvari, da vam nije dobar pekmez jer imate rezu i moreuz!“

 


Comments

 1. 09/05,2010 | 08:08

  Tekst je odličan:)

 2. 09/05,2010 | 22:46

  Hvala, hvala!

 3. 01/21,2021 | 18:37

  cloraquinn
  nivaquine
  tens 7000 erectile dysfunction
  best erectile dysfunction medicine
  side effects of hydroxychloroquine 200 mg
  hydroxychloroquine where to buy
  erectile doctors new orleans
  what is plaquenil
  taladifil
  buy tadalafil us
  zithromax 500 mg oral tablet
  zithromax buy

 4. 03/12,2021 | 07:36
 5. 03/26,2021 | 18:47

  When is the crush time of era to take Clomid? In theory, remove the clomid for low testosterone at the same ease every day. Some say that fetching the crank in front bed can help you be in the land of nod through some of the side effects. Others do speculator if they hook the pill in the morning. If you entertain another Clomid cycle, you can strain taking it at a extraordinary patch of epoch

 6. 05/30,2021 | 16:02

  Hello. And Bye. http://xneolinks2.com

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me