Kome to treba

Published on 09/01,2010

Iz obližnje pekare svakog jutra širi se zanosan miris. Ima tu svega po veoma povoljnim cenama: đevreka sa susamom, štrudli s makom, piroški sa sirom, bureka s mesom... Gomile đaka stoje u redovima kako bi kupile nešto iz bogate ponude. S osmehom na licu, svakog od njih prodavačica dočeka rečima: „Je l' za ovde ili za poneti?“

 

 

Šta ovde nije u redu?

Pa nešto što je verovatno i neko od boljih učenika primetio. Naša ljubazna prodavačica sigurno zna da li su kifle sveže i šta Peđa iz III-2 svaki dan kupuje za užinu, ali ne zna da se u srpskom jeziku predlog za (kao ni ostali predlozi) ne upotrebljava s infinitivom. Ali, njoj to i ne treba. A da li treba urednicima i voditeljima? Da vidimo.

Sandra Obradović, za koju je većina saznala gledajući prvi serijal Farme, vodi emisiju Ništa za sakriti na TV Pink. Na zvaničnom sajtu TV Fox naslov video priloga o nesavesnim lekarima glasi Afera za neverovati. Takođe, na TV Travel and Living neko je naziv emisije Take Home Chef preveo kao Kuvar za poneti.

I oni, očigledno, mogu bez ovog gramatičkog pravila. Zašto se ovako bahato odnose prema svom poslu, teško je „za shvatiti“.

 

 


Comments

  1. 09/01,2010 | 21:39

    Korisne napomene

  2. 09/04,2010 | 20:58

    Volio bih znati kako da dodam ovaj i bilo koji drugi blog koji mi se svidi u favorites ili tako nesto da mogu redovno pratiti tvoje nove clanke :)

  3. 09/04,2010 | 21:16

    Samo kopiraš nečiju blog adresu i staviš je u rubriku novi linkovi. I ja sam početnik pa hvala na diskretnim komplimentima.

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me